Cum poți să pui savoare în preparate cu uleiul de masline
Cum poți să pui savoare în preparate cu uleiul de masline

Este un sfat obișnuit pentru persoanele care sunt atente la siluetă  sau care doresc să mănânce mai sănătos să se ferească de cantitatea de ulei pe care o folosesc în timp ce gătesc. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să eliminăm în totalitate uleiul din dieta noastră. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de măsline extravirgin în special poate avea multe beneficii pentru sănătatea noastră.

Ce este uleiul de masline?

Probabil cel mai utilizat ulei în gătit, uleiul de măsline este presat din măsline proaspete. Este fabricat în principal în zonele de la Marea Mediterană, în primul rând în Italia, Spania și Grecia (deși țări precum America și Australia îl produc și ele). La fel ca și vinificația, clima, solul și modul în care măslinele sunt recoltate și presate, toate au un impact asupra caracterului unui ulei.

Uleiul de măsline este evaluat pe trei criterii – fructat, amărăciune și piper. Savoarea, mirosul și culoarea pot varia radical, atât în ​​funcție de originea sa, cât și dacă este extra virgin (cel mai bun grad) sau nu.

În general, cu cât țara este mai fierbinte, cu atât aroma uleiului este mai puternică. De asemenea, este posibil să aromați uleiul de măsline cu ierburi și condimente, înmuiându-le în ulei timp de aproximativ zece zile (deși ardeiul iute necesită mult mai puțin timp).

ulei de masline extravirgin

Cum se prepară uleiul de masline

Uleiul de măsline este gata de gătit. Dacă aveți ulei de măsline aromatizat cu ierburi și condimente, acestea trebuie strecurate – turnați uleiul de măsline strecurat într-o sticlă curată înainte de a-l folosi.

Cum se păstrează uleiul de masline

Uleiul de măsline se deteriorează atunci când este expus la lumina directă a soarelui, așa că păstrați-l într-o sticlă etanșă într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi un dulap de bucătărie, în loc să stați pe un blat de lucru sau pe pervaz. Uleiul de măsline nu se îmbunătățește odată cu vârsta și este cel mai bine consumat în decurs de un an de la îmbuteliere.

Alege cel mai bun ulei de masline

Uleiul de masline extravirgin este cel mai scump tip și se face din prima presare la rece a măslinelor. Are o aciditate foarte scăzută (sub 1%) și se folosește cel mai bine la înmuiat sau la dressing pentru salate, atât pentru că aroma superioară este afectată de căldură, cât și pentru că are un punct de afumare scăzut.

Uleiul de măsline virgin este și el o primă presare, dar are un nivel de aciditate ceva mai ridicat (sub 2%). Ar trebui să fie folosit în același mod ca uleiul de masline extravirgin și poate fi folosit și pentru a găti mâncăruri mediteraneene pentru a crea o aromă autentică (dar nu trebuie folosit pentru prăjire).

Rafinat pentru a-și îndepărta impuritățile și amestecat pentru a îmbunătăți aroma, uleiul de măsline pur este cel mai ieftin ulei de măsline care există. Aroma sa este destul de fadă, așa că nu merită să-l folosești la salate, dar este un ulei de gătit bun pentru toate uzurile (din nou, nu prăjiți cu el).

ulei de masline extravirgin

La ce să folosiți uleiul de masline extravirgin? 

Pentru salate și paste

Uleiul de măsline extravirgin echilibrează aciditatea alimentelor bogate în acid, cum ar fi roșiile, oțetul și sucul de lămâie și adaugă o profunzime excelentă salatelor tale. Stropiți-l peste salată sau amestecați-l în sos de salată și înfrumusețați-vă verdeața și pastele fierte cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Pentru marinate

De asemenea, îl puteți folosi în marinate sau sosuri pentru carne, pește, carne de pasăre și legume.

Aromă după gătire 

Puteți stropi puțin ulei de măsline după ce ați terminat de gătit pentru o explozie de aromă.

Pentru garnituri și aperitive 

Amestecați niște fasole fiartă, usturoi și ulei de măsline într-un robot de bucătărie; acoperiți-l cu ierburi proaspete pentru o baie delicioasă și sănătoasă. Puteți, de asemenea, să prăjiți pâinea sau bagheta și să le frecați ușor cu un cățel de usturoi tăiat pe jumătate, să stropiți cu puțin ulei de măsline deasupra și să savurați.

Pentru sosuri 

Obțineți un amestec sănătos de sosuri cu un strop de ulei de măsline extravirgin. Este aromat și sănătos. Uleiul de măsline va ajuta la emulsionarea sau la amestecarea ingredientelor apoase cu uleiul din sos.

Sunteți în căutare de ulei de masline extravirgin? 

Onefood vă pune la dispoziție ulei de masline extravirgin de cea mai bună calitate, în diverse cantități pentru a satisface și o familie mai numeroasă. Este ulei de primă presă, cu un gust bogat, ce va alimenta aroma naturală a alimentelor preparate. 

My Cart (0 items)

No products in the cart.